Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije nabavio vrijednu opremu i zaštitnu odjeću za djelatnike

U četvrtak, 12. listopada zamjenik župana Ratimir Ljubić prisustvovao je predstavljanju medicinske opreme i zaštitne odjeće nabavljene za potrebe Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije:

 

  1. Defibrilator – u iznosu od 157.600,00 kuna s PDV-om,
  2. Transportni respirator – u iznosu od 86.650,00 kuna s PDV-om,
  3. Medicinska oprema u iznosu od 23.099,59 kuna s PDV-om (3 seta udlaga, 2 spinalne duge daske, 2 komada imobilizatora za glavu, 10 komada pričvrsnog remenja sa metalnom kopčom, 3 komada KED-a – imobilizatora kralježnice, 5 komada balona za reanimaciju odraslih i 3 komada balona za reanimaciju za djecu),
  4. Zaštitna odjeća za djelatnike hitne medicinske službe čija je nabavna vrijednost 93.722,68 kuna s PDV-om.

 

Sredstva za nabavu navedene opreme i zaštitne odjeće za djelatnike hitne medicinske službe osigurana su u financijskom planu Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije te je ukupna vrijednost nabavljene medicinske opreme 267.349,59 kuna, odnosno sa nabavljenom zaštitnom odjećom ukupna vrijednost ove investicije iznosi 361.072,27 kuna.

 

Navedenom opremom osigurati će se timovima hitne medicinske službe rad te povećati kvaliteta pružene zdravstvene zaštite, jer se radi o medicinskoj opremi prema najnovijim standardima, odnosno važno je reći da spomenuti defibrilator podržava telemedicinu te sadrži opciju slanja nalaza pacijenta direktno sa terena u drugu zdravstvenu ustanovu, čime se pospješuje vrijeme interveniranja medicinskih djelatnika prilikom pripreme za zbrinjavanje pacijenta, što je najčešći slučaj sa srčanim infarktima gdje je potrebno promptno reagirati jer je svaka sekunda važna za spašavanje ljudskog života.

 

Operativni sustav LifeNet zbrinjavanja akutanog koronarnog sindroma korištenjem telemedicinske metode, a to znači pojednostavljeno rečeno da svaki bolesnik koji doživi infarkt srca, telemedicinskim putem preko uređaja koji je smješten na uređaju za oživljavanje pošaljemo podatke odnosno snimku njegovog EKG-a odnosno elektrokardiograma u bolnicu u Koprivnici i u bolnicu u KB Dubrava u Zagrebu i subspecijalist kardiolog odlučuje što s takvim bolesnikom činiti.

 

U navedenome dijelu zbrinjavanja pacijenata sudjeluje i Koprivničko-križevačka županija tako da osigurava godišnje sredstva u iznosu od 205.000,00 kuna za plaćanje pripravnog liječnika, koji u slučaju infarkta sudjeluje u zbrinjavanju pacijenta, dok liječnik u redovnoj službi ostaje za ostale redovne (hitne) intervencije. Tijekom 2017. godine zabilježeno je ukupno 25 pacijenata čije zbrinjavanje je zahtijevalo dolazak pripravnih liječnika Zavoda, odnosno navedenim sredstvima spašeno je 25 života čiji uzrok je srčani udar, a svaka sekunda kod navedenoga sindroma je važna da bi se pacijenta zbrinulo, odnosno da se intervencijom nakon liječenja osigura da može dalje normalno obavljati tjelesne i životne funkcije s obzirom da se radi o mlađim pacijentima gdje je najmlađi pacijent imao manje od 30 godina.

 

Nabavom medicinske opreme , opremit će se dodatno vozilo hitne medicinske službe koje će služiti kao vozilo u pripravnosti u slučaju hitnih medicinskih prijevoza, u slučaju medicinskih osiguranja na kojima Zavod redovito sudjeluje te za sve ostale intervencije gdje je potrebna hitna medicinska služba.

 

Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije nabavio je i zaštitnu odjeću za 65 djelatnika hitne medicinske službe (komplet zaštitnih hlača, jakni i prsluka) prema najnovijim Standardima zaštitne radne odjeće, obuće i osobne zaštitne opreme radnika u djelatnosti izvanbolničke hitne medicine (NN 71/2016). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U izdanju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu upravo je objavljen deveti broj časopisa Hitna medicinska služba koji donosi rekapitulaciju događanja s područja hitne medicine u posljednjih šest mjeseci. Čitajte o našemu Zavodu na str. 7. i 22.

http://www.hzhm.hr/casopis/casopis9/HMS-god5br9-2017.pdf

Da li je Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) dio Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske?

 

Kako je organiziran sustav hitne medicinske službe (HMS) u RH?

Zašto je Hrvatski zavod za hitnu medicinu u Narodnim novinama (br. 80/2016) objavio nove standarde i edukacijske programe u djelatnosti hitne medicine?

Koja je uloga županijskih zavoda za hitnu medicinu?

 

Koja je uloga medicinskih prijavno-dojavnih jedinica (MPDJ)?

 

Tko radi u medicinskim prijavno-dojavnim jedinicama (MPDJ)?

 

Pozivom na koji telefonski broj se dobiva hitna medicinska služba (HMS)?

 

Zašto medicinski dispečeri postavljaju puno pitanja?

 

Da li se razgovori s medicinskim dispečerom snimaju?

 

Kada pozvati hitnu medicinsku službu (HMS)?

 

Što kada je linija broja 194 zauzeta?

 

Postoje li situacije kada hitna ne izlazi na teren?

 

Što treba činiti dok ne stigne tim hitne medicinske službe (HMS)?

 

Kako olakšati posao timu hitne medicinske službe (HMS) da vas što prije pronađe?

 

Može li osoba bliska pacijentu ići s njom u vozilu za hitne intervencije?

 

Zašto je važno da svaka moderna bolnica ima objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP)?

 

Zašto je uvedena specijalizacija hitne medicine?

 

Ima li hitna medicinska služba (HMS) puno nehitnih pacijenata?

 

Koliko su česti i kako izgledaju tečajevi i vježbe namijenjeni timovima hitne medicinske službe (HMS)?

 

U Hrvatskoj se održava i tečaj za masovne nesreće, koliko je on potreban i kako izgleda?

 

Zašto su svakog ljeta na hrvatskim prometnicima dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS)?

 

Mogu li vojni helikopteri i helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) potpuno ili samo djelomično zamijeniti helikoptere za hitne situacije koji bi pripadali zdravstvenom sustavu?