Posjet dječjeg vrtića "Igra" iz Koprivnice Zavodu za hitnu medicinu koprivničko-križevačke županije

dječji vrtić

Dana 20. rujna 2016 godine, mališani predškolskog uzrasta skupine „Ježići“ iz dječjeg vrtića "Igra" iz Koprivnice, posjetili  su Zavod za hitnu medicinu Koprivničko križevačke županije. Prilikom posjeta djeca su upoznata sa svakodnevnim radom naših medicinskih timova, kroz prezentaciju i razgovor sa članovima tima. Pokazana im je unutrašnjost i oprema vozila za hitnu medicinsku pomoć, kao i prostor prijavno-dojavne jedinice (dispečera).Djelatnici Zavoda su na način primjeren dobi odgovarali na postavljana pitanja, kako bi djecu bolje upoznali sa djelokrugom rada Zavoda za hitnu medicinu.

MEĐUNARODNI SUSRET TIMOVA HITNE MEDICINSKE SLUŽBE U PULI

20150429 133407Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije,sudjelovali su od 29.04. – 30.04.2015.g. na prvom Međunarodnom susretu timova HMS u Puli.

Međunarodni susret timova HMS okupio je 23 tima iz Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske, a zamišljen je kao natjecanje na kojem su timovi pokazali znanje, vještine i stručnu osposobljenost u izvođenju hitnih medicinskih postupaka. Natjecanje je započelo pismenim ispitom, kojim se testiralo teorijsko znanje, a zatim su timovi HMS nastavili natjecanje u zbrinjavanju pacijenata prema četiri scenarija bazirana na realnim situacijama. Članovi tima HMS našeg Zavoda bili su, dr. med. Stjepan Razum, Željko Poljak bacc.med.techn. i Kruno Kovačić vozač. Ciljevi ovog natjecanja su ostvareni, a to su učenje ,druženje, poboljšanje kvalitete rada i razmjena iskustva. Svi timovi HMS , sudjelovali su na svečanom obilježavanju Nacionalnog dana hitne medicinske službe 30. travnja 2015.g. povorkom vozila HMS kroz grad Pulu.

Read more: MEĐUNARODNI SUSRET TIMOVA HITNE MEDICINSKE SLUŽBE U PULI

Župan obišao novouređene prostore Zavoda za hitnu medicinu u Koprivnici

IMG-20141121-WA0000U četvrtak 20. studenoga župan Darko Koren sa suradnicima posjetio je novouređene i adaptirane prostore Zavoda za hitnu medicinu u Koprivnici čiji su radovi završeni krajem listopada. Osim uređenja prostora u Koprivnici, uređeni su i prostori Zavoda u Đurđevcu. „Uređenje prostora financirala je Koprivničko-križevačka županija iz izvornih proračunskih sredstava, osiguravši oko 566 tisuća kuna za opremanje navedenih prostora te izradu projektne dokumentacije“ pojasnio je župan Koren. „Jedan od ciljeva bilo je postići još bolju funkcionalnost dežurne službe i dostupnost usluga građanima“ istaknuo je župan.

Prema Pravilniku o minimalnim uvjetima što se tiče prostora, zaposlenika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje djelatnosti hitne medicine u sastavu Zavoda je uređena i prostorija za reanimaciju, koja ima otvorenu mogućnost ambulantnog pregleda bolesnika ukoliko se zatraži pomoć tima u Zavodu napomenuo je ravnatelj dr. med. Mato Devčić. Osim navedenih radova izgrađena je i garaža za vozila hitne medicinske pomoći u Koprivnici. Radno vrijeme Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko- križevačke županije je 0- 24 sata. Uređenjem ispostava u Koprivnici i Đurđevcu ispunjen je plan uređenja Zavoda za hitnu medicinu.

Predstavljen plan rada Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije

PA230346 MU prostorijama Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije ravnatelj Mate Devčić sastao se u srijedu 23. listopada s novinarima na konferenciji za medije. Tema konferencije je bio plan rada i razvoja ove ustanove u slijedećem periodu te želja da se uspostavi dobar kontakt s javnostima, ali i građanima koji su krajnji korisnici. Ravnatelj Devčić objasnio je kako je Zavod trenutno potpuno medicinski i logistički ekipiran s manjim fluktuacijama te je kao jedan od prioriteta naveo povratak Ambulante za hitnu medicinu u Koprivnicu. Isto tako planira rad Zavoda organizirati krajnje transparentno u cilju kvalitetne usluge, ali i brzog rješavanja svih stručnih i organizacijskih zahtjeva u budućnosti.


U izdanju Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu upravo je objavljen deveti broj časopisa Hitna medicinska služba koji donosi rekapitulaciju događanja s područja hitne medicine u posljednjih šest mjeseci. Čitajte o našemu Zavodu na str. 7. i 22.

http://www.hzhm.hr/casopis/casopis9/HMS-god5br9-2017.pdf

Da li je Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) dio Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske?

 

Kako je organiziran sustav hitne medicinske službe (HMS) u RH?

Zašto je Hrvatski zavod za hitnu medicinu u Narodnim novinama (br. 80/2016) objavio nove standarde i edukacijske programe u djelatnosti hitne medicine?

Koja je uloga županijskih zavoda za hitnu medicinu?

 

Koja je uloga medicinskih prijavno-dojavnih jedinica (MPDJ)?

 

Tko radi u medicinskim prijavno-dojavnim jedinicama (MPDJ)?

 

Pozivom na koji telefonski broj se dobiva hitna medicinska služba (HMS)?

 

Zašto medicinski dispečeri postavljaju puno pitanja?

 

Da li se razgovori s medicinskim dispečerom snimaju?

 

Kada pozvati hitnu medicinsku službu (HMS)?

 

Što kada je linija broja 194 zauzeta?

 

Postoje li situacije kada hitna ne izlazi na teren?

 

Što treba činiti dok ne stigne tim hitne medicinske službe (HMS)?

 

Kako olakšati posao timu hitne medicinske službe (HMS) da vas što prije pronađe?

 

Može li osoba bliska pacijentu ići s njom u vozilu za hitne intervencije?

 

Zašto je važno da svaka moderna bolnica ima objedinjeni hitni bolnički prijam (OHBP)?

 

Zašto je uvedena specijalizacija hitne medicine?

 

Ima li hitna medicinska služba (HMS) puno nehitnih pacijenata?

 

Koliko su česti i kako izgledaju tečajevi i vježbe namijenjeni timovima hitne medicinske službe (HMS)?

 

U Hrvatskoj se održava i tečaj za masovne nesreće, koliko je on potreban i kako izgleda?

 

Zašto su svakog ljeta na hrvatskim prometnicima dodatni prometni timovi hitne medicinske službe (HMS)?

 

Mogu li vojni helikopteri i helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) potpuno ili samo djelomično zamijeniti helikoptere za hitne situacije koji bi pripadali zdravstvenom sustavu?